Vanuit Pusphaira ontstond het initiatief (zijn ze toch nog ergens goed voor) om een echte sport te gaan beoefenen; zaalvoetbal. E.S.Z.V.V. Totelos werd in 1978 opgericht door twee teams uit de Interne Competitie; Totelos 1 en Totelos 2, beide teams volledig bestaande uit veldspelers. Er wordt in dit jaar een eerste Bestuur gevormd en één team bij elkaar gekregen om ook in de KNVB competitie te gaan spelen.

Vanaf 1981 wordt Totelos actief in de NZVB competitie, een Einhovense zaalvoetbalcompetitie. De NZVB teams zijn een klein groepje teams en zetten zelfs hun eigen Bestuur op, buiten de Totelos teams uit de Interne Competitie. In 1984 besluiten de NZVB teams zich weer terug aan te sluiten bij Totelos. In het seizoen 1987/1988 gaat Totelos zich weer op de KNVB competitie richten. In 1988/1989 wordt de damestak binnen Totelos opgericht.

Door een teruglopend aantal Totelos teams binnen de Interne Competitie, wordt de Interne Commissie afgeschaft en teruggebracht tot één persoon binnen het Bestuur. Daarmee wordt in 1992 de Commissaris Interne Competitie volledig verantwoordelijk voor de organisatie van de Interne Competitie.

Vanaf medio 1998 wordt Totelos weer actief in de NZVB, in dit geval naast de KNVB competitie. Er vanaf dat moment in beide competities actief gevoetbald. De afgestudeerden van Totelos richtten in dit jaar een oud-leden vereniging op; TOB (Totelos Oude Ballen). Hier kunnen ze na hun studentenleven actief blijven in het zaalvoetbal met hun teamgenoten van weleer.

Het seizoen 03/04 houdt de opheffing van de damestak in, door een spijtig gebrek aan speelsters. Hier tegenover staat dat Totelos Heren 1 zich mengt in de top van de Eerste Divisie en in het seizoen 05/06 promoveert naar de hoogste klasse van het Nederlandse zaalvoetbal. In het seizoen 08/09 Totelos Heren 1 helaas weer op een niveau lager gaan spelen, maar tegenwoordig speelt Heren 1 weer in de Topklasse!

Sinds het seizoen 08/09 is er ook weer een damesteam actief in de KNVB. De damestak ontwikkelt zich sterk en groeit door tot absolute sterkhouder in het regionale zaalvoetbal. De districtbeker is viermaal op rij gewonnen sinds het seizoen 13/14. Winst van deze beker geeft recht op deelname aan de landelijke KNVB beker, waar het absolute hoogtepunt tot nu toe een plaats in de halve finale is in het seizoen 16/17!

In 17/18 handhaaft T1 zich in de Topklasse en wint D1 het kampioenschap in de Hoofdklasse. Vanaf seizoen 20/21 komt D1 zelfs uit op het hoogste niveau van Nederland: de Eredivisie. Dit jaar hebben we 15 herenteams, 4 vrouwenteams en kunnen we stellen dat Totelos na 42 jaar een van de gezelligste, meest actieve verenigingen van Eindhoven is!